ADHD ובעיות שינה

יש שיגידו שתינוקות ופעוטות שלא ישנים טוב וקשה להרגיעם בינקות, יפתחו הפרעת קשב. יש שיגידו שלילדים הגדולים יותר אין הפרעת קשב, הם רק צריכים לישון טוב בלילה, ויש  שיאמרו שזה לא משנה, כי הם סובלים גם מהפרעת קשב וגם מהפרעה בשינה. אז מה הקשר בין שני הדברים? מה גורם למה ? חוסר שינה להפרעות קשב, או הפרעות קשב, לחוסר שינה, או אולי בלל התרופות לקשב, הן הסיבה לבעיית השינה?  אז הנה התשובות בפחות מ 1000 מילים.

sleeping1

5-10% מילדים סובלים ברמות שונות מהפרעת קשב וריכוז ( ADHD).  זו הפרעה שמתפתחת בילדות המוקדמת  ואינה נעלמת, אלא משתנה באופייה לאורך החיים.  מדובר בהפרעה "שקופה" בה האדם הסובל אינו תמיד ער לבעייתיות ודבר זה מהווה קושי ראשוני ולעתים גם המשכי בטיפול בבעיה. הפרעת קשב וריכוז היא לא הפרעה של ילדים בלבד ואינה הפרעה של בעיית לימודים ובית ספר. זוהי הפרעה כללית בוויסות. הוויסות של תפקודים ניהוליים של תכנון וארגון, ההתנהגות, קשב, ויסות היכולת הרגשית, ויסות התיאבון, וויסות שינה, אלה עומדים במרכז הבעיות שרואים במטופלים אלו. אם שאלתם את עצמכם, לכמה מהילדים עם אבחנה של הפרעת קשב, יש בעיה בשינה, ובכן התשובה היא כמעט לחצי.  לרבע עד חצי מילדים עם ADHD יש בעיות שינה!!

ל ADHD קשר ישיר עם בעיות שינה, מצד שני, הסימפטומים והתוצאות של שינה באיכות גרועה יכולים לתת תמונה קלינית של ADHD.  אבחנה של ADHD מהווה בסיס להבנה שיש גם בעיות שינה בילדים עם הפרעה זו ולעתים קשה להוכיח סיבה ומסובב ולהפריד. הטיפול התרופתי בADHD כגון ממריצים מוכרים (סטימולאנטים) יכולים להחמיר ( אם כי לא תמיד) בעיות שינה.

אז מה כלול ברשימה של בעיות השינה העיקריות בהפרעת קשב?

  • קשיי הירדמות בערב, נדודי שינה, קושי בהירדמות ומעבר מיום ללילה , מעירות לשינה.
  • היפרסומניה – יתר שינה
  • חריקת שיניים
  • נחירות והפסקות נשימה בלילה
  • תסמונת הרגליים העצבניות – הצורך להניע את הרגליים ולמתוח אותם בזמן ההירדמות
  • ביעותי לילה
  • הליכת לילה
  • קשיים בוויסות חושי

צריך לזכור שהבעיה היא כמו שאלת הביצה והתרנגולת. לאלו עם בעיות שינה, עלול להיווצר חסך שינה כרוני, עייפות במשך היום משינה לא טובה ולא מספיקה. מצב זה בתורו יביא לתמונה של הפרעת קשב ויכול להחמיר מצב קשבי נתון. המצב הקשבי הנתון שמוחמר מחסך של שינה טובה, מביא בתורו להחמרה של היכולת לווסת את ההירדמות. אז , שוב, תתכן היווצרות של מעגל רע של חוסר הירדמות חוזר.  אמא של מטופלת שלי שאובחנה לפני 3 שנים עם הפרעת קשב, תיארה את הבעיה שדווחה כי כאשר היא חושבת על זה במבט לאחור, קשיים בהירדמות היו הסימן הראשון  והמובהק ביותר להפרעת הקשב שלה. מיום ראשון לחייה כתינוקת, היא לא ישנה טוב ולא נרדמה טוב, כמו אחיה הבוגרים. היא הייתה יכולה לשכב בעריסה שלה, עייפה מאוד, שרה לעצמה כל לילה, והיו הרבה פעמים שפשוט מצאו אותה ישנה בישיבה בעריסה. כאשר העבירו אותה למיטת מעבר ומיטת ילדים, המצב הפך גרוע יותר. היא פשוט לא יכלה להניח את מחשבותיה ולסיים את היום. ככל שהייתה עייפה היותר, כך היה לה קשה יותר להירדם. במצב כזה של תשישות, היו לה טנטרומים נוראיים בלילות.

האם ניתן לומר שהפרעת שינה גורמת הפרעת קשב?

ניתן למר שיש יותר דיווחים ויותר פרסומים המראים קשר חזק בין הפרעת קשב ושינה. יש יותר מראי מקום המציינים את ההשפעה של שינה לא טובה, הפרעת שינה ממשית והתפתחות של תמונה קלינית של הפרעת קשב כתוצאה מכך.  כבר ב2012, מאמר מוכר הראה כי ילדים הסובלים מהפרעת נשימה חסימתית בשינה והפסקות נשימה בהיותם יונקים ופעוטות, הם בסיכון גבוה יותר להתפתחות של הפרעת קשב טרום בית ספרית ובתחילת בית הספר היסודי. הוא גם מציין כי אותם ילדים שעברו כריתת שקדים ואדנואידים שהביאו לחסימה, השתפרו ורבים מהם לא הציגו כלל את ריבוי הקריטריונים הנדרשים לאבחנה של הפרעת קשב. כמו שאני תמיד מציין- הפרעת קשב קיימת, השאלה היא האם שללנו הפרעת שינה?

ומה עם התרופות להפרעת קשב?

צריך גם לדעת שכאשר מטפלים בהפרעת קשב, הטיפול התרופתי עצמו, יכול להביא למצבים של קשיים בהירדמות. זה אומנם משפיע בצורה פרטנית ושונה על כל ילד ומבוגר, אבל, תרופות ממריצות כגון ריטאלין, קונצרטה, אטנט, ויואנס, הן תרופות שלא מרגיעות כמו שרבים חושבים, אלא כשמן כן הן- מעוררות (סטימולנטים) . הן מפחיתות זמן הירדמות, מעלות כמות יקיצות ליליות, מדכאות כמות שנת חלום, ומפחיתות כמות כללית של שעות השינה בלילה. האפשרות  של השפעה מעבר לשעות הנדרשות,  נטילה של תרופה מאוחר מדי ואולי במינון רב מדי יכולות להביא לעוררות היתר הזו הנראית בערב מאוחר. גם אפקט של ריבאונד, יכול להתבטא בעוררות יתר וקושי בהירדמות .

כמובן שילדים ומבוגרים עם הפרעת קשב שאינם מווסתים ולא יודעים לעבור למצב שינה, כמו שנידרש בין היום ללילה, מהווים את הקבוצה הגדולה ביותר הסובלים משתי הבעיות, קשב ושינה לא תקינה. לעיתים ההפרעה הגדולה היא בשל החרדה המתלווה לADHD.  וחובה לטפל בחלק זה. זה ניקרא אינסומניה פסיכופסיולוגית.

והתנהגותית? ורגשית?

כמובן שאי אפשר לשכוח שהגיינת שינה לא תקינה, הרגלי שינה גרועים, ואורחות חיים לא בריאים, יכולים להביא לתמונה של נדודי שינה.  הישארות עם מסכים באור כחול בעניים עד מאוחר- כגון מסכי מחשב, נייד, טאבלט, טלוויזיה, מהווים גורם עיקרי לקשיים בהירדמות. האור הכחול מנטרל הפרשה תקינה של מלטונין, הורמון השינה שלנו. מצב זה דוחה את ההירדמות ולא ישנים טוב ולא בזמן. אכילה לא בריאה בשעות הערב, ריבוי של אוכל מעורר, מתוק, קפאין, משקאות אנרגיה וכדו', יכולים להביא גם הם להחמרה של הבעיה.  כל אלה וגם מאבקי כניסה מיטה, כחלק מתהליך ניסיונות שליטה של הילד בסיטואציה מול הוריו, מהווה גם היא בעיה. כאן הבעיה היא עניין לטיפול רגשי, הדרכת הורים ועיצוב התנהגותי.

מה נמצא אם בילד עם הפרעת קשב במעבדת שינה?

  • זמן הירדמות ארוך, מעל 30 דקות
  • יקיצות מרובות בלילה
  • שינה קצרה והתעוררות מוקדמת
  • ממצאים התומכים באבחנה כפולה או סמויה, כגון בעיות נשימה בשינה, תסמונת רגליים עצבניות, שעון ביולוגי דחוי ( OSA, RLS, PLMS, DSPS, )
  • מוצאים נחרנים רבים. נחירות נפוצות פי 1.5 בתת קבוצת היפראקטיביים

מה ההורים יכולים לעשות?

  • בדקו לחסרים תזונתיים. חוסר של ברזל מגנזיום יכולים להביא לשינה לא טובה
  • בדקו קושי בוויסות חושי
  • הימנעו ממזון ומשקאות מעוררים משעה 1600
  • לא לקחת כדורי שינה, ולא ליטול סתם מלטונין, כי מישהו המליץ
  • ספורט, התעמלות קבועה וטובה מעלה היכולת להירדם ומעלה כמות שינה עמוקה
  • לאמץ שיטות הרגעה והרפיה לפני השינה
  • טקס שינה והגיינת שינה- גם במתבגרים
  • לקבוע שעת שינה וכמות שינה ריאליסטיים ולהיצמד להחלטה (לכמות שינה מומלצת, ראו בבלוג שלי)
  • שימרו על חדר חשוך, מאוורר, ממוזג, ומיטה ומצעים נוחים, כדי להירדם טוב

זכרו כי למרות שיש שונות בין לילה אחד למשנהו, בעיקר בילדים עם הפרעת קשב, עדיין…שינה היא מרכיב חשוב בהוויה היומית של כולנו. חוסר שינה וקשיים והתנגדויות להירדם, יכולים להוות דוגמא אחת של בעיות רפואיות, או קשיים של ההורים מול הילד והסיטואציה, או של קשיים רגשיים לא פתורים.  אם יש עדיין בעיה, למרת השינויים, גשו לייעוץ של מומחה בתחום. הדרכה הורית, עיצוב התנהגות ואימון של הילד לעזור לעצמו, CBT כשיטת טיפול פסיכולוגית לנדודי השינה, היצמדות להחלטות וברור רפואי, הם הפתרון הנכון.

 

לילה טוב