על שינה של ילדים והתפתחות

השבוע הוא שבוע השינה הבינלאומי. דבר זה מביא אותנו למחשבות, געגועים וערגה למה שאהוב על כולנו בימות החורף הקרים והרטובים הללו – התכרבלות ושינה. אלא, בעוד אנו המבוגרים רואים בשינה זמן מנוחה, רגיעה,שחרור ואולי בריחה, התינוקות והילדים שלנו מנצלים את עובדת היותם ישנים להמון דברים חשובים. הפרשת הורמון גדילה, גיבוש זיכרונות, גיבוש וקידוד תהליכי למידה, איזון רמות סוכר ואינסולין בגוף, וויסות רמות חיסון, הם דוגמאות חשובות למה שקורה כאשר הם ישנים. מיותר לציין, אם כך, כי שינה מופרעת מהווה בעייה פסיולוגית, אנאטומית, פאתולוגית קשה, מעבר לעובדה שלא נותנים להורים לישון. בלוג זה ירכז מידע על שינה בילדים, תינוקות ומתבגרים ויהווה מקור מידע לגבי הקשרים בין שינה טובה ללימודים, שינה טובה ליכולות חיסון, שינה טובה ומצב רוח. כמו כן תוכלו למצוא כאן רשימות על שינה מופרעת ומחלות שונות- אפילפסיה הפרעות תנועה, בעיות נשימה, חוסר גדילה ובעיות התפתחות.

sleep2

בעיות שינה הן מהתלונות הנפוצות ביותר של הורים אצל רופא הילדים שלהם. ישנוניות יתר, חסכי שינה, או שינה מופרעת בכל גיל מהווים מקור לבעיות במצב הרוח, יכולות לימוד, ריכוז, זיכרון והתפתחות, כמו גם בעיות רפואיות בילדים.

רבע עד שליש !!!! מהילדים יחוו בעיית שינה בנקודה כלשהי בילדותם ( עד גיל בית ספר) החל מקשיי שינה זמניים ועד התעוררויות מלוות הליכה לילית דרך המרפסת ואף גרוע מזה. לילדים עם הפרעות התפתחות או בעיות נוירולוגיות, אפילו ADHD יש יותר מ 50% סיכויו לבעיית שינה, ובילדים עם אבחנה של אוטיזם או על הספקטרום התקשורתי- עד 80% סיכוי לבעיית שינה !!!.

למרות שיש שיטענו כי רוב הילדים עוברים את זה ללא בעייה, הרי שלחלק זה יותר בעייתי. בעיות כמו מזג רוחו ואופיו של הילד, דיכאון אימהי, סטרס משפחתי מכל סוג ואחרים יכולים לגרום לבעייה להישאר ולהביא למצב הרבה יותר מסובך, לילד ולמשפחה. הבעייה,אם קיימת לאורך זמן, יכולה לפגוע ובצורה קשה ביכולות התקינות השכליות של ההורים ביום העבודה שלמחרת ולהביא עד מצבים של דיכאון אצל ההורים. ראו הוזהרתם. היכולת של ההורים לתת הורות טובה לאחר לילה טרוף שינה- אינה קיימת, ומחמירה את המצב הכללי.

השחקנים הם :

  1. הילד
  2. ההורים
  3. החבר’ה
  4. התרבות בה נימצאים
  5. בעיות רפואיות נוספות של הילד.

על מנת לתת תוכנית איבחונית וטיפולית כמו גם אבחנה, נעזרים במספר מקורות מידע. החשוב ביותר, תמיד- לדבר ולשמוע את כל מה שיש להורים לומר. אם יש צורך (לרוב לא צריך) שולחים ללילה במעבדת שינה, לעיתים משתמשים בכלי מדידה ביתיים ונדיר מאוד, בירור נוירולוגי-התפתחותי.

הבעיות ההתנהגותיות נפוצות הן:

  1. אינסומניה, הקושי להירדם או לחזור לישון לאחר התעוררויות ליליות
  2. הפרעה בהירדמות תלוייה בדבר – הילד יודע להירדם רק אם יש לו חפץ שאליו רגיל. מוצץ, בקבוק, ניענוע, הסעה על מרצפות אקרשטיין עם העגלה, נסיעה לאורך איילון, קפיצות על כדור אדום גדול וכיוב’.
  3. חוסר שימת גבולות סביב זמן ההירדמות המאופיינות בקושי בהירדמות והתנגדות לשינה של הילד
  4. בעיות של אינסומניה עם הרגלי שינה לא תקינים- אינסומניה פסיכו-פיסיולוגית.
  5. חרדות כלפי השינה ובעיות רגשיות.

ואנו נפרק אותן לאט וביסודיות בהמשך…