הפרעות שינה לסרטים מצויירים.

לא רק ליפיפיה הנרדמת יש בעיות במיטה, אם נמקד מבט טוב יותר נוכל לזהות מספר דמויות לא מבוטל של דיסני עם בעיות והפרעות שינה. למרות המאפיינים המיוחדים להם והמוסיקה ברקע של סרטי דיסני לילדים, נוכל למצוא את אותן דמויות הסובלות מבעיות שינה או שינה מעוותת, חלקם יכול להזכיר אנשים מוכרים..יש רבים כאלה ביננו, נסו לזהות את מי ראיתם כך לאחרונה.

הסרטים המצוירים של דיסני מספרים הרבה פעמים על ילדים יתומים ואימהות או אבות חד הוריים, כגון במבי, ונמו ופיטר פן, אבל יש דמויות שלמרות היותן חשובות, מציגות גם הפרעות שינה מוכרות. אז הנה רשימה מעניינת, לפעם הבאה שתיראו סרט מצויר….

ברונו, הכלב של סינדרלה, נובח ומתנועע רבות כאשר בחלום שלו הוא במרדף אחר לוציפר, החתול, שנוא נפשו, דבר המזכיר הפרעת שינה שבזמן שנת עניים מהירות REM Sleep Behavioural Disorder. אנו לא מניעים את עצמנו בזמן שנת חלום, השרירים שלנו מקבלים פקודת “עצור” ואנו כאילו משותקים, לכן התנועה הזו לא תקינה.     בסרט היפיפייה והיחפן ניתן לראות כלב נוסף, נאמן שמו שהיה כלב משטרה עד שאיבד את חוש הריח שלו. הוא גם ניראה עם בעייה דומה לברונו בזמן נימנום על המרפסת. יותר מאוחר בסרט, “נאמן” מאבד את הזיכרון שלו (במבוגרים איבוד הריח וגם הפרעת שינה של REM מהווים חלק  מהסימנים המקדימים של פרקינסון).

למיקי מאוס מסרט בשחור לבן משנות ה 30 פולשים עכברים אחרים לביתו לאחר הולדת בנו הראשון מאהובתו, מיני. סיוטים הם דבר מאוד נפוץ בילדים ומהווים חלומות מפחידים ומאוד “אמיתיים”. סיוטי לילה מופיעים ב 8-10% מאוכלוסיית ההורים הקוראים שורות אלה.

sleeping

לדונלד דאק יש סרטון משנות ה40 המאוחרות  של המאה העשרים המראות אותו הולך בשנתו בפיג’מה חוצה את הכביש ואף נכנס לכלוב אריות. חברתו דייזי שומרת עליו כדי שלא יכנס לצרות, אך לא מעירה אותו. בילדים המצב הוא לרוב לא מסוכן ורובם מגיעים למטבח ולא יותר. יש לעומתם ילדים ואף מבוגרים שיכולים, גם בהשפעה של תרופות שינה מסוימות, להיכנס למצבים מסוכנים של נהיגה בזמן שינה ואף גרוע מכך.

רוב הגמדים הנחמדים של שלגיה נוחרים, עד כדי כך שהם מפריעים לרגזני לישון, וכמובן מרגיזים אותו. הנחירות של ג’פטו ( אבא של פינוקיו) ושל הדגה קליאו מפריעים לצרצר ג’ימיני להירדם. יש לזכור שחובתנו אנו כהורים וגם כבני זוג לבחון, לנסות לזהות ולציין אם  יש בעייה נשימתית בלילה ולבדוק ולטפל. אפרופו- הנחירה החזקה בעולם (על פי ספר השיאים של גינס) גרמה לבת הזוג של הנוחר לחרשות באוזן הקרובה אליו. צריך לזכור שנחירות יכולות להוות סימן להפסקות נשימה בשינה ומקור לצרות רבות של עייפות יומית, התנהגות מופרעת ביום למחרת כמו גם יכולות לימוד ירודות וציוני נמוכים בתעודה ואפילו התנהגות כשל ילד עם הפרעות קשב וריכוז. במבוגרים נחירות ובעיות נשימה בשינה מהווים גורמי סיכון להתפתחות של יתר לחץ דם, סכרת השמנה ושבץ מוחי והתקפי לב.

נחרני הגמד העייף מכל השבעה שטיפלו בשלגיה, הוא כבר מציג סימנים לעייפות יומית מוגזמת בשל בעיות השינה שלו. עייפות יומית יכולה להיגרם ממגוון של בעיות והפרעות שינה ובריאות, כגון בעיות נשימה בשינה, נרקולפסיה , תסמונת הרגליים העצבניות ,אינסומניה ועוד. בילדים כמו גם במבוגרים, רמת העייפות והחולשה הגופנית למחרת יכולים להיות גורם מסוכן בהתנהגות וחוסר שימת לב, כגון בחציית כביש, משחקי כדור ונהיגה. במדינות מתוקנות מחייבים בשל כך נהגים מקצועיים להיבדק במעבדת שינה פעם בשנה להוכיח כי הם מספיק ערניים במשך היום.

למרות הבעיות האלה שבפני עצמן מאוד קשות, הדמויות ברובן, באופן מעצבן, מאוד ערניות וחייכניות ונחמדות למחרת הלילה טרוף השינה שלהן.

ואתם?