הפרעות תנועה

הפרעות תנועה בילדים, הן בעייה יחסית לא שכיחה. בתוכן נוכל למצוא גם טיקים שהיא היא הבעיה הכי שכיחה שעימה ניגשים לנוירולוג הילדים.

באפיון של הפרעות תנועה בכלל, יש לזכור כי הפרעת תנועה הוא מצב שבו במהלך התנועה הנורמלית נוצר תהליך לא רצוני שמפריע למהלך של התנועה.   יש הפרעות בהן יש יותר מדי תנועה (היפר קינטיות) תנועות שמתווספות אל התנועה הרגילה (כגון מיוקלונוס, דיסטוניה, טיקים ) ויש הפרעות תנועה עם הפחתה של התנועתיות התקינה (היפוקינטיות )– צמצום או האטה של התנועה (ברדיקינזיה)

 

מאפייני הפרעות תנועה :

  1. הפרעות תנועה מופיעות (ברובן) בזמן ערות. בדר"כ שקיעה במצב ההכרה, כמו גם שינה, גורמת להיעלמות ההפרעה.
  2. רובן המכריע של הפרעות תנועה לא נגרם מהפרעה חיצונית ולא נפסקות בגינה. החריג לכלל , הם טיקים שיכולים להיות מופסקים ע"י הסחת הדעת.

 

כאשר פונים לנוירולוג הילדים לבדיקה ולאחר בדיקה כוללת של המיקרה וכמובן בילד, יש אפשרות גם לבירור של מחלות שונות. לרוב אין דרישה לכך שכן הרוב הלא מכוון למחלות קשות, כמפורט מטה. במקרה וכן יש מחשבה על בדיקות, לרוב יתבקש הילד לבדיקות דם של :


  • ספירת דם
  • כימיה כולל תפקודי כבד
  • רמות ויטמינים שונים
  • תפקוד בלוטת התריס
  • בירור אימונולוגי
  • נחושת (מחלת וילסון)

 

 

אם עולה מחשבה על פרכוסים באבחנה המבדלת, אז יתכן וידרש הילד גם לבירור נוסף

  • אלקטרופזיולוגיה (EMG, EEG)
  • הדמיה נוירולוגית

 

אבחנה מבדלת :

  1. אפילפסיה כללית
  2. אפילפסיה חלקית מוקדית
  3. פרכוסים מיוקלוניים
  4. הפרעות תנועה תקינות של שינה
  5. הפרעות פסיכיאטריות

 

 

הפרעות תנועה שלרוב מוזכרות ועולות בדיונים נוירולוגיים ומכתבי סיכום הן:

 

Dystonia :

הפרעת תנועה היפרקינטית איטית לא סדירה.– החולה "נתקע" בתנוחה מוזרה. דוגמאות : torticolis, דיסטוניה של תנועות העיניים. לפעמים הדיסטוניה מופיעה לאחר גירוי חיצוני (תנועה מסויימת). יש הרבה סוגים של דיסטוניה – משפחתית (לרוב במשפחות ממוצא אשכנזי), יש לאחר חבלות ראש, ויש גם יחד עם מחלות ניווניות של מערכת העצבים המרכזית.

 

Athetosis :

הפרעת תנועה היפרקינטית איטית לא סדירה. תנועה לא סדירה שמערבת את החלקים הרחיקניים של הגפיים. ההפרעה נעלמת בזמן שינה. הרבה פעמים מופיעה עם כוריאה וזה Choreatatosis.

אטטוזיס היא הפרעת תנועה שמאמללת את החולה. אטטוזיס יכולה להופיע גם במצב שמדובר עליו המון ויש עליו המון ויכוחים-  כחלק מ-PANDAS (תסמונות נוירולוגית לאחר זיהום בסטרפטוקוק).

 

Chorea :

ריקוד בתרגום חופשי.  הפרעות תנועה קצרות, מהירות, בעיקר בשרירים רחיקניים כולל ראש, צוואר, לשון. יש  סוגים ייחודיים : Huntington`s, Sydenham`s. עם הזמן החולים לומדים להסוות את התנועות בתנועות כאילו יזומות, כגון תנועת יד כתנועה של הבטה בשעון.     Sydenham's choreסיבוך לאחר זיהום בסטרפטוקוקוס מקבוצה A בדלקת גרון, מופיע לרב בילדים. הופעה חריפה או תת חריפה של chorea מלווה בבעיות התנהגות.ואפילו בעיות לב. לרב החלמה ספונטנית.

 

Balismus :

תנועות מאד גסות, אלימות. לרב נובע מפגיעה נקודתית באזור גרעיני הבסיס במח המהווים נקודות שליטה על תנועות וויסותם יחד עם המח הקטן.  תמיד יהיה חד צידי ולכן תמיד נראה Hemiballismus.

 

טיקים (Tics) :

הפרעת התנועה הכי נפוצה, היא טיקים המהווים נתח ניכר מהפניות לנוירלוג הילדים. מדובר לרוב    בבעייה התנהגותית לא רצוייה, אבל בשליטה של המטופל. שוב, אני חוזר- ניתן להשתלט עליה . הטיקים עצמם יכולים ליהיות מוטוריים (תנועתיים) ואז ניראה תנועות לא רצויות- לרוב מצמוצים, הנעה של האף, עיוותים של הפנים או הצוואר, כתפיים. הטיקים יכולים להיות גם קוליים- קולות של כחכוח, אמירה של חלקי מילים, מילים שלמות וגם שיעול כרוני שאינו מוסבר בשל בעייה במערכת הנשימה העליונה.

סביב גיל 10 שנים נוכל למצוא כ12% מהילדים, עם טיקים מוטוריים או קוליים שמופיעים פתאום ונימשכים עד שנה ונעלמים שלעומת שבאו.  חלקם יציגו גם לחילופין טיקים קוליים והרבה ישנו את הטיקים התנועתיים לאורך הזמן. אם זה נימשך מעבר לשנה, זה נחשב כרוני. אם זה נימשך שנים בא והולך- נחשב כרוני חזרתי.

 

התסמונת המוכרת יותר בטיקים היא כמובן – תסמונת טורט שכהגדרה פשוטה ולקונית מחייבת:

  1. טיקים משולבים תנועתיים וקוליים (לא חייב ביחד)
  2. הטיקים נימשכים יותר משנה ולא הייתה הפסקה של יותר מ 3 חודשים ללא טיקים.
  3. הילד מתחת לגיל 18 שנים.

ב10-15% מהחולים נראה Coprolalia אותן מילים גסות וקללות המוכרים מסרטים על טורט. לרבים מהחולים יש במקביל גם בעיות ביכולות קשב וריכוז, בעיות שינה והתנהגויות כפייתיות (OCD).

הטיפולים השונים, לאחר בירור ובדיקה נוירולוגית טובה, יכולים ליהיות טיפולים התנהגותיים, טיפולים תרופתיים, טיפולים מבוססי מיחשוב לאימון מוחי ואפילו, בלא מעט הצלחה , גם אקופונקטורה.