נוירולוגיה

מהי נוירולוגיה ילדים?

נוירולוגיה ילדים הוא תחום נרחב מאוד בתוך רפואת ילדים, המאגד בתוכו את הידע והמחקר בנושאים של פעילות מוחית והתפתחות מערכת העצבים (מוח מוח קטן, חוט שדרה ועצבים פריפרים) בילדים.

ילדים מבחינה זו נחשבים מגיל לידה, גם פגים.

המוח המתפתח עוד בהיותינו ברחם ועובר תהליכים עצומים של גדילה התמיינות והתמקצעות לפעילות רבה ושונה , אשר נידרש לה לאחר הלידה. המוח ממשיך להתפתח ולהיות מושפע מהסביבה בה הוא נימצא ואליה הוא חשוף גם אל תוך גילאי ה20 שלנו. למרות הכל מוחנו משתנה מתמחה מתמקצע ומתאים עצמו עד שיבה טובה, לכל מה שקורה סביבו- USE IT OR LOOSE IT – השתמש בו או תאבד אותו

חשוב לדעת שמעבר לגנטיקה שכל אחד נולד אחרת בזכות הוריו (שהביאוהו עד הלום… ), כל אחד יכול לעזור למוחו להמשיך ולהתפתח ולהשתכלל. התרומות העיקריות הן בעיקר, חיים בריאים המורכבים ממזון בריא, פעילות ספורטיבית, שינה טובה, הפעלה מוחית עם מוסיקה, ספורט, קריאה ומחשבות על דברים מסקרנים.  כמובן שאם לא נאכל בריא, לא נישן טוב, לא יהיו לנו חברים, לא נעסוק בפעילות גופנית קבועה ולא נישמע מוסיקה, נחייה בסביבה עם זיהום אוויר ואפילו לא נאזין למוסיקה, הרי שהמוח שלנו לא יוכל לעזור לנו לנצל את כל היכולת שלו ושלנו עצמנו. חבל !

כיוון שמערכת העצבים הינה הפועלת בראשנו (מערכת העצבים המרכזית) ,מערכת המופעלת מהמוח ומטה (מערכת עצבים היקפית) עד אחרון תאי גופנו, הרי שכל בעייה או מחלה  שיכולה לפגוע או פוגעת או מערבת את מערכת העצבים (מח, חוט השדרה, עצבים היקפייים), יכולה להביא בעקבותיה מצבים של קשיים בהתפתחות תינוקות וילדים. יכולה להביא לקשיים ונכויות בתפקוד היומיומי כגון אכילה והלבשה עצמונית, שליטה על צרכים, תנועה עצמאית,  פגיעה אפשרית ביכולות הלימוד, הרגש, הקשב הריכוז, השינה ועוד.

יכולות להיות המון הפרעות בהתפתחות המוחית, בין אם בעובר בזמן היותו ברחם אימו, וגם לאחר מכן.  נוירולוגיה ילדים הוא התחום העוסק בכל ההפרעות המוחיות (מבנה ופעילות) ומערכת העצבים בילדים,  אלה הנראות לעין, כגון טיקים , אפילפסיה, הפרעות התנהגות, הפרעות קשב, הפרעות תנועה ואחרות, וגם אלו שלא נראות לעין ועדיין מהוות בעיה ביכולת של כל ילד להשתלב ולהצליח בסביבתו, הפרעות כגון כאבי ראש ומיגרנות והפרעות התפתחותיות ביכולות תנועה גסה (ריצה, הליכה, קפיצה) ויכולת תנועה עדינה (ציור, הדבקה, גזירה, בנייה של פאזלים ועוד), יכולות שפה (גמגום,  קשיים ביכולות הבנה והבעה שפתית,הפרעות למידה), הפרעות זיכרון, קשיים חברתיים ואי השתלבות בשל קשיים ביכולת תקשורת חברתית, כגון אוטיזם.  בצורה נדירה יותר גם אירועים נוירולוגיים שיותר רואים במבוגרים, כגון דימום מוחי, אוטמים מוחיים, הרס מוחי בשל מחלות ההורסות מוח, חומר לבן וגם חומר אפור, ועד גידולים מוחיים נכללים בתוך מסגרת התחום הנוירולוגי באבחון ובטיפול האפשרי.

במסגרת אתר זה, תוכלו למצוא התייחסות לבעיות שונות והסברים על בעיות רבות בתחום הנוירולוגיה.

 

דוגמאות המטופלות אצל מומחה לנוירולוגיה ילדים והתפתחות הילד:

  • שיתוקים מולדים (כגון שיתוק מוחין, CP) או נרכשים (כגון שיתוק עצב הפנים, גיליאן ברה)
  • אי פעילות תקינה של חושים –שמיעה, ראייה ותנועות עניים לא תקינות
  • אפילפסיה, פרכוסים, פרכוסי חום
  • הפרעות שינה בילדים ומתבגרים
  • התעלפויות ואיבודי הכרה
  • כאבי ראש, מיגרנות
  • הפרעות בתנועה תקינה של הגוף, (כגון רעידות ידיים וראש, עיוותים בגפיים בזמן תנועה (דיסטוניה), קשיים והתעייפות מהירה במאמץ גופני עם חולשת שרירים)
  • קשיים בשווי משקל ויציבות
  • כאבי גב או צוואר עם נימולים לגפיים, או קשיים בהפעלה של גפיים
  • הפרעות קשב וריכוז
  • הפרעות ביכולות לימוד וזכרון [ליקויי למידה כגון דיסלקסיה (קושי בקריאה), דיסגרפיה (קושי בכתיבה) ודיסקלקוליה (קושי בחשבון)] בילדים ובמתבגרים.