מחקר שפורסם לפני חודש מראה, אם כי לא בצורה מפתיעה, כי רעש אלקטרוני בבתי חולים, בעיקר, צפצופים, צלצולים של טלפונים ניידים ודומיהם, מפריעים לשינה טובה ורציפה, יותר מאשר קול אנושי בעוצמה דומה. אז לשמור על השקט בין 1400-1600 או רק כאשר התינוק ישן?
כאשר אנו ערים, האזורים במוח שמגיבים לקולות וצלילים בחלקים הצדדיים שלו מחוברים בין השאר לחלקי המוח המכוונים לקשב ולאזורי הרגש שלנו ואותם קולות/ צלילים תורמים לא רק להבנה ולזיהוי הנאמר, אלא גם למחשבה ותגובה רגשית מתאימה. מחקר שיצא לאחרונה הדגים תגובה מוחית טובה וגבוהה יותר לשמו הפרטי של האדם הנמצא בהרדמה על פני שמות אחרים וקולות או רעשים אחרים. הוא הראה כי אפילו בשלבי הרדמה שונים (כמו לפני ניתוח) יש תגובה. בשינה, אנו יודעים יש אפשרות לישון טוב ועמוק ואם התינוק שלנו יבכה או ינוע במקומו ורק ישמיע קולות בסיסיים, אנו נתעורר. דבר כזה לא זכור לנו ולא קורה אם אין לנו ילדים ואין לנו בעיות שינה או בעיות נוירולוגיות-רפואיות-התפתחותיות או נפשיות. אבל מה אם כל ההפרעות הקוליות והצלילים שיש בבית ? האם יש לשמור על שקט מוחלט? האם כמו בעיקרון הרצף, נוכל להמשיך עם הרעש והתינוק/ילד/בעל/חמות הישנים, יתרגלו?.
המחקר הנ”ל הראה כי ניתן להפריע בשינה (כאילו לא ידענו), אבל, הפרעות לשינה רציפה, קורות יותר בקלות בשלב 2, היא השינה בעומק בינוני והרבה ביותר בכמותה אחרי גיל שנה, ופחות בקלות בשלב 3-4 היא השינה העמוקה. לעומתן הפרעות לשינה בזמן REM שנת תנועות עניים מהירות/שנת חלום שהיא העיקרית עד גיל שנה, יכולה לגרום להפרעה קשה יותר וארוכה יותר אפילו עם שינויים על קצב הלב. כמובן שאם הילד מאושפז בבית החולים הינו אומרים שיש לשפר את המחלקות ולהדריך את האחיות בלילה לשקט בעבודה ולהדביק תקרה אקוסטית או סופגי רעש וגם מבקשים מכולם לכבות ניידים ומכשירים דומים (לא שמישהו במדינה שלנו ועוד באשפוז היה נענה לכך ברצון…) כמו רעש הטלביזיה של השכן שלך, הנמצא במיטה ליד. אבל מה קורה בבית? האם התינוקי או הילדים הגדולים יותר יכולים לומר זאת להורים שלהם שנימצאים בסלון ליד (רואים את משחקי ה- EURO לכדורגל, כעת מתקרבת אולימפיאדה..) ויש המון סדרות וחברים שהוזמנו לראות סרט…
מבחינת הקולות והצלילים, יש לציין, כי יש הבדל בין קולות “טובים” ( קולות שמדברים עלינו דברים טובים) ובין קולות “רעים”, טריקת דלת, צלצול טלפון ואפילו מטוס סילון הנוסק מעל הבניין, או הורדת מים בשירותים, מבחינת תגובת המח בזמן שינה. אחד הקולות המציקים והמעוררים ביותר מ90% מהמקרים ( ולכן בהכרח מפריעים לשינה רציפה, הוא- צלצול טלפון. לעומת תנועת כלי רכב שמעירה רק ב 10-15% מהמקרים. אתם בטח שואלים האם יש מקום לעוצמה? ובכן- 50 עד 55 דציבל ( עוצמת שיחה נורמאלית ממרחק מטר) מספיק כדי לעשות שינוי בפעילות מוחית בזמן שינה ולגרום לגלי המח לעבור למראה של תחילת עירות ועירנות. ההבדל העיקרי והמעניין הוא למה אנו שמים לב בשינה, ובכן בשינה שאיננה שנת חלום (non REM sleep) יש עיבוד של תכולת הקול וסינון למה כן מגיבים (טלפון,קול התינוק לעומת רכב בחוץ). לעומת זאת בשנת חלום (REM) אין עיבוד מדוייק ולכן נגיב כמעט לכל דבר.
חשוב לציין כי הן במבוגרים והן בילדים, שינה לא טובה ואיכותית יכולה להביא לבעיות של יתר לחץ דם, התפתחות סכרת, השמנה, ירידה ביכולת החיסונית, ירידה בתזמונים הורמונאליים וגם כמובן ביכולות של קשב, ריכוז, יכולות לימוד וויסות כללי ליומיום ולהתפתחות התקינה.
ולכן … שימו לב !!!
אם ניתן לשמור על שקט ואפילו אם נוסיף מנגינת שיר ערש נעימה ונוריד את כמות עוצמות התאורה בבית, כחלק מהגיינת שינה טובה ונכונה – ניתן להוריד (מוכח מחקרית) את כמות כדורי השינה ותומכי ההירדמות התרופתיים ב 65%.!!