9 סיבות להרחקת הטלפון הנייד מהילד

הנה תשע סיבות מדוע כדאי לשקול ברצינות להחרים שימוש בטלפונים חכמים וטאבלטים בילדים מתחת לגיל 12, החליטו בעצמכם.

תמיד היו אנשים שהתנגדו. היו שהתנגדו לחשוף את הילדים לרדיו כאשר הוא הומצא, אחר כך טענות נגד הטלוויזיה והקשר שלה להרס המוח של הילדים והנוער. יותר מאוחר גם בישראל טענו טענות דומות נגד החיפושיות (גון, פול, רינגו וג'ורג'), מה שגרם לביטול ההופעה המתוכננת שלהם בישראל. אני בטוח שאחרי שתיקראו את המילים הבאות, הילדים לא ירצו לדבר איתי. בכל מקרה, כדאי לדעת שלמרות שרוב הילדים תחת גיל בת מצווה חשופים ומשתמשים בטלפונים חכמים, טאבלטים ומשחקי מחשב ידניים (Handheld Devices), הצטברו בשנים האחרונות  נימוקים משכנעים מאוד, נגד חשיפה למדיה אלקטרונית בילדות. בטח ובטח בכמות הישראלית. אז 700 מילים כנקודות למחשבה.

phones

 

ב-2013 האגודה האמריקאית לרפואת ילדים והאיגוד הקנדי לרפואת ילדים הביעו תמיכה בכך כי פעוטות בגילאים של 0-2 שנים, לא יהיו חשופים לשום טכנולוגיה, בני 3-5 שנים יוגבלו לשעה אחת ביום, בני 6-18 יוגבלו לשעתיים ביום. ילדים ונוער משתמשים פי 4-5 מהכמות המומלצת לטכנולוגיה ומביאים עצמם לתוצאות חמורות ואפילו מסכנות חיים. טלפונים חכמים, טאבלטים ומשחקי מחשב ידניים העלו בצורה ממשית את הנגישות והשימוש בטכנולוגיה, בעיקר בילדים צעירים מאוד. אז מה מסוכן ומה הבעיה?

  1. גדילת מח מואצת. בין הלידה ועד גיל שנתיים, מוח התינוק משלש את גודלו וממשיך את התפתחותו המואצת עד גיל 21 שנים. התפתחות ראשונית של המח נקבעת בין השאר על ידי גורמים סביבתיים, או חוסר בהם. הראו בעבר שגירוי רב למוח מתפתח הנגרם משימוש יתר בטכנולוגיה הנ"ל קשור עם בעיה ביכולות תפקודים ניהוליים (תכנון, ארגון יוזמה, סדר קבלת החלטות, תהליכי בקרה ועוד), יכולות קשב, עיכובים לימודיים ועלייה ברמה של אימפולסיביות וירידה ביכולת השליטה העצמית.
  2. התפתחות מעוכבת. שימוש בטכנולוגיה, מגביל, לרוב, תנועה גופנית. מצב זה יכול להביא לעיכוב התפתחותי מוטורי. ידוע שכשליש מילדים העולים לכיתה א הם עם עיכוב התפתחותי, מצב המשפיע לשלילה על יכולת אוריאנות והצלחה לימודית. לעומת זאת, תנועה מגבירה יכולות קשב ויכולות לימודיות. שימוש בטכנולוגיות האמורות, תחת גיל 12 שנים, השימוש בטכנולוגיות אלו, יכול להוות גורם מכריע ומשפיע על התפתחות ילדים ויכולתם ללמידה טובה.
  3. מגיפת השמנה – שימוש בטלוויזיה ומשחקי מחשב. שימוש בטלוויזיות ומשחקי מחשב, נמצאו בהקשר של השמנת יתר.  לילדים שמותר מסך דלוק בחדרם (כמו טלוויזיה בחדר), יש 30% יותר סיכוי להשמנת יתר. אחד מכל ארבעה ילדים בקנדה ואחד מכל שלושה ילדים בארה"ב סובלים מהשמנת יתר. שליש מהילדים עם השמנת יתר יפתחו סכרת. אדם עם השמנת יתר נימצא בסיכון גבוה יותר להתפתחות מוקדמת של שבץ מוחי והתקפי לב וקיצור משך החיים.  בשל השמנת יתר בעיקר, ילדי המאה ה21 כנראה יהיו דור הראשונים שלא תמיד יחיו יותר שנים מהוריהם.
  4. חסכי שינה. רוב ההורים לא מפקחים על כמות השימוש בטכנולוגיה אצל ילדיהם ולרוב הילדים מאפשרים טכנולוגיה בחדר השינה שלהם. רוב הילדים בגילאי 9-10 שנים נמצאים במצב של חסך שינה חלקי כרוני (ישנים פחות מהמומלץ- להמלצות לפי גיל – ניתן לראות באתר שלי כאן), דבר המשפיע על הידרדרות ברמת הציונים שלהם בצורה ממשית. לפי סקר שהתפרסם בעיתון הארץ לפני שנה, 80% מהילדים מציצים לראות אם קיבלו SMS בלילה ורובם כלל לא ישנים עם הנייד המצב טיסה.
  5. בעיות רגשיות /נפשיות. ב2010 הראו קשר בין שימוש יתר בטכנולוגיה ועלייה בשכיחות ילדים הסובלים מדיכאון, חרדה, חרדת נטישה, הפרעות קשב וריכוז, הפרעה דו קוטבית (מאניה דפרסיה), פסיכוזה וקשיי התנהגות בעייתיים.
  6. אגרסיביות. תוכניות וסרטים עם תכנים אלימים עלולים לגרום לאגרסיביות בילדים. ילדים צעירים היום, חשופים לתכנים אלימים מעבר למה שהיה פעם, וחשופים ביתר קלות לסרטים ותוכניות טלוויזיה המלאים אלימות פיזית, מילולית ומינית. סקס, רציחות, אונס, עינויים, מלחמה הרס וכהנה, מוצעים במשחקי מחשב מלאי זומבים למיניהם וכולם במרחק לחיצת כפתור. בארה"ב הגדירו את האלימות במדיה כסכנה לבריאות הציבור בשל ההשפעה לאגרסיביות בילדים.
  7. שיכחה דיגיטאלית. כפי שניכתב במאמר ארוך וספר של דר גארי סמול, המוכר מספרי מדעי המוח פופולריים מאוד – כמות נתונים רבים במדיה, הניתנים, נצפים ונעים מול עינינו במהירות, עלולים להביא להגברה של דמנציה דיגיטלית.  סימני הפרעת קשב וירידה ביכולות ריכוז וזיכרון בשל מה שנירמז כפגיעה אפשרית בניצני עצבים בחלק הקדמי של המוח, שם נעשית השליטה על יכולות הקשב ותהליכי למידה מתרחשים בחשיפה יתרה לטכנולוגיות מעין אלה.
  8. התמכרות. זהו המקום להרצאה שלמה של Aric Sigman דוקטור לפסיכולוגיה המרצה וכותב המון על התמכרות למדיה ומסכים בצורה משכנעת עד מאוד על האפשרות של התמכרות למדיה בכל גילאים. ילדים והורים. יש כאלו שיציינו את התמכרות ההורים למדיה והניידים, עד כדי הזנחה של ילדיהם (אפילו במערכון מצחיק עד דמעות של אודי כגן).
  9. פליטת קרינה. במאי 2011 ארגון הבריאות העולמי הגדיר את הטלפונים הניידים כמו גם מכשירים אל חוטיים אחרים) בקבוצה של "עלולים לגרום סרטן" וזאת בשל פליטת הקרינה שמהם. ואפילו חוקר קנדי באותה שנה, הוציא הצהרת אזהרה וציין "ילדים רגישים הרבה יותר מאשר מבוגרים למגוון של גורמים, בשל העובדה שהמח ומערכת החיסון שלהם עדיין מתפתחים, ולכן לא ניתן לומר שהסיכון לילד ומבוגר, הוא זהה" וחוקר נוס מטורונטו פירסם גם הוא ב2011 נתונים דומים וציין שיש לומר "יכולים לסרטן" ולא רק"עלולים". ב2013 איגוד רופאי הילדים האמריקאי הוציא גם הוא את הסקירה על שדות אלקטרומגנטיים ממוצרים אלה וציין מספר השפעות לרעה על ילדים, לאלו הרוצים לקורא יותר.

 

כהמלצה – הנה הזמן המומלץ לילדים בכלל.

לדעתי, אין איש העומד בגזרה זו, לבד מאלה ללא מכשירים ניידים, טאבלטים, טלוויזיה וכדו.

גיל כמה זמן תוכנית טלוויזיה לא אלימה מכשירי כף יד משחקי וידאו לא אלימים משחקי וידאו אלימים משחקי רשת אלימים ופורנוגרפיה
0-2 שנים כלום לא לא ממש לא ממש לא ממש לא
3-5 שנים שעה ביום אפשר לא ממש לא ממש לא ממש לא
6-12 שנים 2 שעות ביום אפשר לא ממש לא ממש לא ממש לא
13-18 שנים 2 שעות ביום אפשר אפשר עד 30 דקות ליום ממש לא